Blokkades op de weg naar jezelf

Blokkades op de weg naar jezelf

blokkades

Blokkades

Blokkades heeft iedereen maar vaak zien we onze eigen blokkade niet. Het is zoals het spreekwoord zegt: “het oog ziet altijd van zich af”. Dat wil zegen dat iemand zijn eigen fouten niet ziet maar andermans fouten altijd wel. Om te werken aan onze eigen blokkades hebben we dus het oog van een ander nodig. Vreemde ogen zien meer dan eigen ogen. We kunnen zelf niet over de hoge muur van onze, zelf opgeworpen, blokkade heen kijken. Dat is de reden dat het praten over problemen zo kan opluchten. Door het te vertellen aan een ander en de reactie die je daarop krijgt, ga je anders tegen je eigen probleem aankijken. Het is alsof je in de spiegel kijkt en daardoor ineens ziet waar je blokkade zit. Je kunt de splinter in je oog ineens wel zien zitten.

Spiegelen

Niet iedere spiegel is hetzelfde. Ga je het gesprek aan met een vriend of vriendin dan kan het feit dat je naar anderen toe je anders voordoet dan je echt bent, invloed hebben op de wijze waarop je een reactie krijgt. Je krijgt dan een reactie binnen de bekende kaders die je zelf in het verleden hebt gecommuniceerd. Daarnaast heeft die vriend of vriendin vaak ook nog zelf onverwerkte blokkades die het beeld kunnen belemmeren en het beeld een andere kleur geven, waardoor je een vertekende reactie krijgt. Een therapeut heeft dat verleden met je niet en kan daarom als een neutrale klankkast dienen. De weerkaatsing van de spiegel is dan zuiverder zodat je sneller, dieper doordringt tot de kern.

Functie blokkades

Vaak is het ook zo dat blokkades er niet voor niets zijn. Ze hebben een functie. Blokkades zijn ontstaan op momenten in ons leven dat je te maken kreeg met een ervaring die je niet direct kon verwerken, zoals bijvoorbeeld trauma’s. Vaak vonden deze gebeurtenissen plaats in onze jeugd en door de gebeurtenis te verdringen hebben we een blokkade (muur) opgebouwd in onszelf, zodat we niet meer geraakt kunnen worden.

Op dat moment was dat waarschijnlijk de enige mogelijkheid om te overleven maar nu je volwassen bent, zorgen deze blokkades ervoor dat je, je gevoelsleven hebt uitgeschakeld. Je ratio heeft het overgenomen en weigert toegang tot de gebieden waar jij een muur omheen hebt gezet en je weet eigenlijk niet wat je mist. Het ommuurde gebied is je onbekend. Dat is toch niet erg zal je denken want dan hoef ik die pijn ook niet te voelen. Het probleem is dat je daarmee ook een deel van jezelf hebt geïsoleerd. Dat deel, vaak een mooie kwetsbare kwaliteit van jezelf, is ook niet meer toegankelijk.

Heel worden

Je kunt pas heel worden als alle delen weer met elkaar verenigd worden. Dat kan alleen door de pijn te ondergaan die je in je jeugd niet kon verdragen. Nu ben je volwassen en kun je dat wel aan. Op bepaalde momenten in je leven merk je dat zo’n blokkade weer in beeld komt. Ineens herinner je, je beelden uit je jeugd die je allang was vergeten. Dat zijn de momenten om er mee aan de slag te gaan! Je onbewuste vertelt je dat het tijd is om die blokkade op te ruimen en weer heel te worden. Ja, dat doet pijn maar het doorleven brengt ruimte. Het maakt energie vrij die onnodig verspild werd aan het blokkeren van de toegang.

Vaak lopen we te lang door zonder hier aandacht aan te besteden. Een goed gesprek beginnen met iemand die je vertrouwt en die als een heldere spiegel je woorden ongekleurd kan weerkaatsen kan voor veel opluchting zorgen. Wacht niet te lang, je bent het zeker waard!

Geschreven door:

Miriam Fransen

Ik ben een onderzoekende Analytisch Therapeut die de diepte opzoekt, zodat het onzichtbare zichtbaar wordt. Ik ben werkzaam bij Rode Oker, Praktijk voor Dieptepsychologie.

Alle berichten bekijken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *