De relatie tussen psychisch uit balans zijn en wijsheid

De relatie tussen psychisch uit balans zijn en wijsheid

relatie

Psychisch uit balans zijn en wijsheid

De relatie tussen psychisch uit balans zijn en wijsheid is er één die niet direct wordt gelegd in de Westen. Inheemse culturen leggen deze relatie wel. Het is een andere kijk op psychische stoornissen waardoor behandeling een totaal andere invulling krijgt.

De Westerse praktijk

In de westerse praktijk zien we psychisch uit balans zijn als iets negatiefs. We zijn niet normaal, doen gek en moeten gerepareerd worden. Dat gebeurt massaal in de erkende psychologische en psychiatrische therapieën. In de eerste plaats wordt ons geleerd dat het gedrag dat we vertonen niet geaccepteerd wordt en in de tweede plaats wordt ons geleerd dat medicijnen en het aanpassen van gedrag daarbij een oplossing kunnen bieden. En ja, soms lijkt het dat medicijnen of cognitieve gedragstherapie onze problemen oplossen omdat de symptomen verdwijnen of ten minste minder worden. Maar zijn we dan ook genezen? De oorzaak van de symptomen wordt namelijk niet nader onderzocht. De DSM-5 staat vol met symptomen zonder dit te koppelen aan oorzaken, want men weet het niet. De kans is groot dat op langere termijn nieuw klachten ontstaan die dezelfde oorzaak hebben. Want die zijn nog niet opgelost.

Crazywise

In de documentaire Crazywise zie je hoe inheemse culturen op een andere wijze naar het psychisch uit balans zijn kijken. Niet als een stoornis maar als een opening en om je Zelf in volle omvang beter te leren kennen. Je komt er achter wie je nog meer bent. Dat wens ik iedereen toe!

De Analytische praktijk

“The wound is the place
where the Light enters you.”
Rumi

We dienen dus dieper in de mens te zoeken en ja, dat is lastig en beangstigend. Want, wat gaan we daar aantreffen? Dieptepsychologie in de vorm van Analytische Therapie gaat wel naar de oorzaak van de klacht. De oorzaak ligt vaak in het onbewuste verscholen. Er is een persoonlijke boodschap die gehoord wil worden en je leven kan verrijken. Gaan we het gesprek aan met ons onbewuste, dan kunnen we de problemen die we ervaren ook een plaats geven en worden ze hanteerbaar.

Proces

relatie
Hoe bieden wij de helpende hand?

Belangrijk in dit proces is dat je er niet alleen voor staat. Je hebt mensen om je heen nodig die je steunen zodat je niet verdwaalt. Ook als je wel nog normaal meedraait in onze neurotische maatschappij kun je behoefte hebben aan ondersteuning. De Analytisch Therapeut is ertoe opgeleid om volgens de grondbeginselen van C.G. Jung, mensen te begeleiden op dit wonderlijke pad van transformatie. Een pad dat niet te begrijpen is, alleen te ervaren.

Geschreven door:

Miriam Fransen

Ik ben een onderzoekende Analytisch Therapeut die de diepte opzoekt, zodat het onzichtbare zichtbaar wordt. Ik ben werkzaam bij Rode Oker, Praktijk voor Dieptepsychologie.

Alle berichten bekijken

1 REACTIE

comments user
Truus Scheepers

Inzichtelijk beschreven Miriam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *