Mijn verhaal

Verhalen en mythen horen bij de Analytische Therapie. Daarom vertel ik mijn verhaal hieronder in de vorm van een sprookje.

Miriam Fransen
Miriam Fransen

” Een tocht van 1000 mijl

begint met een eerste stap. ”

Lao Tse

De Westerse Pelgrim

Er was eens een vrouw die haar leven helemaal op orde had. Ze had een gezin en twee lieve kinderen, had een goede opleiding genoten en werkte in een goedbetaalde baan bij een groot bedrijf. Toch ontbrak haar iets. Dag na dag ging zij naar haar werk en zorgde voor haar gezin, had meer dan voldoende geld om rond te komen maar ze werd steeds meer gestrest en steeds treuriger. Ze wist niet wat het was maar ze werd geleefd door anderen en wist niet meer wie ze zelf was. Dit schokte haar. Ze was in de mallemolen van het dagelijkse leven terechtgekomen en kon niet meer ontsnappen. Ze werkte keihard maar leefde om te werken. Iets anders kende ze niet. 

Rebel

Het leek of ze zich hier bij neerlegde maar iets in haar was het daar niet mee eens. In de diepte sudderde de rebel die aanschopte tegen alles wat ze in de uiterlijke wereld tegenkwam. Het hielp haar niets. Alles ging door zoals het altijd al ging.

Tot ze op een dag in een reorganisatie belandde. Ze diende opnieuw te solliciteren voor haar eigen baan en werd afgewezen! Op het moment dat ze wegliep uit het sollicitatiegesprek brak haar hart. Tranen met tuiten huilde ze. Had ze hier zolang zo hard voor gewerkt, om op straat gezet te worden? Nee, dat had ze niet maar het voelde alsof ze aan de goden was overgeleverd. Dat dacht ze tenminste maar ze voelde ook een vonkje van licht opspringen in haar binnenste. Toeval bestaat niet! Dit was een breuk in haar carrière die haar uitnodigde om verder te kijken dan het rationele. Een mogelijkheid tot verandering. 

Droom

Die nacht droomde ze dat ze een man was die als nomade woonde in de woestijn. Hij vertrok uit de tent van zijn moeder, zijn thuis, om de woestijn in te trekken. Zijn moeder was heel liefdevol en bezorgd maar liet hem toch gaan. Ze wist dat hij op pad moest gaan en ooit zou terugkeren naar haar.

Pelgrimtocht

Voetstappen in het zand

wandeltocht

Die vrouw dat ben ik. Jarenlang heb ik gewerkt als controller bij grotere bedrijven maar die jas paste niet meer volledig bij wie ik wilde zijn. Voor mij was dat de start van een zoektocht. Deze tocht duurt voort tot op de dag van vandaag want als ik iets heb geleerd onderweg, is het dat wij veel meer zijn dan we denken te zijn. Steeds ontdek ik weer nieuwe mooie aspecten aan mezelf die ik nog niet kende.

Verbinding

Vijf jaar geleden kwam ik in contact met het Jungiaans Instituut te Nijmegen. De opleiding tot Analytisch Therapeut was precies wat ik nodig had om verder te komen. Een draai van 180 graden met het leven dat ik leidde en volgens de wiskunde is een hoek van 90 graden al een transformatie. Dus voor mij was dat een dubbele transformatie. De vakgebieden economie en dieptepsychologie lagen mijlenver uit elkaar. Economie gaat over het rationele in de mens, dieptepsychologie over het irrationele in de mens. Beiden dienen in evenwicht te zijn, er dient verbinding te zijn via het hart. Ik hoop een bijdrage te kunnen leveren aan het herstel van dit evenwicht.

Erkenning

In 2019 heb ik de opleiding tot Analytisch Therapeut afgerond bij het Jungiaans Instituut in Nijmegen. Daarop heb ik besloten om mijn eigen praktijk te starten zodat ik samen op kan lopen met andere mensen, die ook zijn vastgelopen. Zodat zij de weg niet alleen hoeven te lopen als een nomade in de woestijn. Het is fijn om te weten dat er iemand in de buurt is die weet wat het is waar jij midden in zit.

Gids op pad

Je gids zij de natuur; prent 42 uit Atalanta Fugens (1618) van Michael Maier

In maart 2020 heb ik mijn Master of Science: Psychosocial Health Sciences behaald als bekroning van mijn studie dieptepsychologie.
Mijn afstudeerscriptie met als titel “Beeldend contact met Sophia; Een creatieve speurtocht naar innerlijke wijsheid” gaat over de wijze waarop actieve imaginatie je in contact brengt met je onbewuste.

Miriam Fransen