Symbolische betekenis

De naam Rode Oker en het bijbehorende logo zijn symbolisch gekozen. Onderstaand geef ik uitleg over de verschillende symbolische betekenissen die de naam en het logo van Rode Oker hebben.

Naam

De naam Rode Oker bestaat als verbinding maar ook als dualiteit. Rode Oker betekent levensbloed.
Rode Oker is de kleur verf die de sjamanen gebruikten om rotsschilderingen te maken en deze kleur betekende vruchtbaarheid en wedergeboorte.
Ook is Rode Oker ontwrichtend omdat het beide kleuren betreft. Rood is geen Oker en Oker is geen Rood. Ons verstand raakt daarbij in de war waardoor onze ware aard naar boven kan komen.

Rood is de kleur van het hart en gaat over leven, vuur, passie, kracht, moederschap en liefde. Tevens is het een verwijzing naar het Rode boek van Jung en het Grote rode boek van Rumi. Zij tonen de kracht van het hart.

Oker is de levensechte kleur van de aarde maar is ook een plant met handvormige bladeren en stervormige vruchten en een rivier. Tevens werd oker ook wel (dof) goud genoemd, eeuwig en onverwoestbaar. Oker is intens en warm.

symbolische betekenis logo Rode Oker
Logo Rode Oker

Het logo is ook op meerdere manieren te bekijken:

Het logo is als geheel een bloem.

  • De bloem is een symbool voor de zon, voor de aardbol en voor het midden. Een bloem staat voor levenskracht en levensvreugde.
  • De bloem is ook gerelateerd aan de ‘Bloemen Preek’ van Boeddha. De Boeddha bood een aantal leerlingen een bloem aan zonder een woord te zeggen. Hij bedoelde daarmee te zeggen dat elk verschijnsel in de kosmos de gehele kosmos weerspiegelt. Slechts één leerling begreep hem.
  • Tevens is de bloem gerelateerd aan Het Geheim van de Gouden bloem, een Chinees boek over het leven vertaald door Richard Wilhelm en voorzien van een commentaar door C.G. Jung. De gouden bloem is het licht, is het begin en het einde en is de innerlijke heilige ruimte die de verborgen levenskracht in je wakker maakt.

Als onderdelen bestaat het logo uit een rode ronde mandala die het Zelf vertegenwoordigd en een gele vogel die aangeeft dat het Zelf de vrijheid heeft om zichzelf kenbaar te maken. De twee gele bladeren staan ook voor kiemkracht en de verschillende paden die je kunt bewandelen om bij het Zelf uit te komen.